Ieder kind is anders. Wanneer jouw kind extra ondersteuning of een eigen aanpak op school nodig heeft, dan kun je in het schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de school van jouw keuze zien of deze ondersteuning geboden kan worden. In een gesprek met de school kun je als ouder je vragen over het ondersteuningsprofiel stellen en kan de school dit profiel toelichten.
Soms wordt in de loop van de basisschooltijd door de leerkracht geconstateerd dat jouw kind iets extra’s nodig heeft. Je kunt dan als ouder(s) met school ( leerkracht of IB-er) in gesprek gaan en kijken welke ondersteuning het best passend is. De extra hulp kan geboden worden door een expert van de school of het schoolbestuur (expertisenetwerk). Ook kan het samenwerkingsverband worden geconsulteerd.
Afhankelijk van het soort ondersteuning dat je kind krijgt kun je in overleg bepalen of dit op school, of daarbuiten gaat plaatsvinden of binnen een andere vorm van onderwijs.
Meestal in groep 7 wordt er een pré-advies gegeven. Dit pré-advies geeft een richting aan waar de school op dat moment aan denkt. In groep 8 krijgt je kind een definitief schooladvies. Met dit schooladvies ga je samen met je kind op zoek naar een middelbare school die het best passend is. Aanmelden kan alleen binnen een bepaalde periode. De school voor voortgezet onderwijs hanteert bepaalde toelatingseisen en beslist of het je kind toelaat. Hierbij volgt de school over het algemeen het basisschooladvies.
Er zijn in Nederland verschillende onderwijstypen voor het voortgezet onderwijs:
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.