Waar heb ik als ouder recht op ten aanzien van onderwijs? Goede communicatie tussen ouders en school is heel erg belangrijk! Die communicatie is mogelijk als beide partijen zich bewust zijn van hun rechten en plichten en aan de hand daarvan een gemeenschappelijke basis weten te vinden. Er is altijd een gemeenschappelijk belang: het welzijn van het kind dat onderwijs volgt.
Rechten van ouders ten aanzien van onderwijs
Ouders hebben het recht om zelf een school te kiezen voor hun kind.
Ouders en verzorgers hebben recht op een schoolgids waarin informatie staat over bijvoorbeeld de werkwijze van de school, de doelen van het onderwijs en de zorg voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Als ouder krijg je toegang tot de schoolgids bij de inschrijving van je kind en elk jaar na de vaststelling van de schoolgids. Mede door de gids, maar ook door goed overleg met de school, krijgen ouders en kinderen de juiste verwachtingen van de school. Het is belangrijk dat school goed communiceert over eventuele nieuwe regels, dat school beslissingen motiveert en goede afspraken met ouders maakt.
De school moet aan ouders en verzorgers rapporteren over de vorderingen van het kind op school en heeft informatieplicht aan beide gezaghebbende ouders. De school mag er hierbij niet vanuit gaan dat de ene partner de andere inlicht, maar houdt beide ouders in een gelijke informatiepositie. Als je geen gezag hebt over je kind, heb je alsnog recht op informatie. Maar de school is dan niet verplicht om die informatie te geven. Hier moet je dan om vragen. Ben je gescheiden van je partner en heb je allebei nog gezag over je kind? Dan moet de school jullie allebei bij belangrijke beslissingen betrekken. Bij alledaagse beslissingen heeft de school genoeg aan de goedkeuring van de ouder bij wie het kind woont.
Als ouder heb je het recht om de gegevens over jouw kind in te zien. Dit wordt inzagerecht genoemd. Je maakt hiervoor een afspraak met de school. Terwijl jij de gegevens inziet, blijft iemand van de school aanwezig. Als ouder heb je ook correctierecht. Je kunt de school vragen verkeerde gegevens in het leerlingdossier van jouw kind te verbeteren of te verwijderen.
Ouders hebben het recht om een klacht in te dienen, wanneer school haar verplichtingen niet nakomt. Indien scholen zich niet aan de wet houden, of de veiligheid op school in het geding is, kunnen ouders ook een melding doen bij de Onderwijsinspectie.
wanneer er extra ondersteuning voor het kind nodig is en er een ontwikkelingsperspectief (OPP) wordt opgesteld, dan hebben ouders het recht om hun zienswijze op te laten nemen in het OPP.
Er zijn een aantal sportaanbieders in Helmond die een aangepast sport- en beweegaanbod hebben. Het aangepaste sport- en beweegaanbod kan je vinden op https://www.unieksporten.nl/brabant.
In Nederland mogen kinderen vanaf 4 jaar oud naar groep 1 van de basisschool. Als ze 5 jaar zijn, dan is het onderwijs verplicht. Aanmelden kan op iedere basisschool naar keuze. Aanmelden voor de basisschool kan al vanaf de 3e verjaardag van jouw kind tot minimaal 10 weken voordat je kind 4 jaar wordt. De school heeft 6 weken de tijd om te kijken of ze jouw kind een passende onderwijsplek kan bieden. Deze termijn kan 1 keer met 4 weken worden verlengd.
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.