Scholen hebben de volgende rechten en plichten: vrijheid van onderwijs, toelating, ordemaatregelen, schorsing en verwijdering, invulling onderwijs, zorgplicht bij aanmelding, zorgplicht voor een veilige omgeving, meldcode huiselijk geweld, zorgplicht kwaliteit onderwijs en informatieplicht.
De school van aanmelding is verantwoordelijk is voor het vinden van passend onderwijs. Dit kan ook op een andere school zijn.
Na de aanmelding heeft de school 6 weken de tijd om te beslissen over de toelating van de leerling. Deze periode kan eenmaal met 4 weken worden verlengd. Als er na 10 weken nog geen besluit is genomen, dan heeft de leerling recht op een tijdelijke plaatsing op de school van aanmelding.
Scholen hebben de volgende rechten:
In Artikel 23 van de Grondwet staat het recht op vrijheid van onderwijs. Iedereen kan op grond van dit artikel een school oprichten en het onderwijs zelf inrichten. Wel heeft de overheid randvoorwaarden opgesteld waaraan scholen moeten voldoen, zoals het verplichten van bepaalde vakken. Door het recht op vrijheid van onderwijs kunnen scholen verschillend zijn.
De school beslist over de toelating en verwijdering van leerlingen tot en van de school. De toelating mag niet afhangen van geld, godsdienst of levensbeschouwing. Openbare scholen zijn toegankelijk voor alle kinderen.
Om te kunnen beoordelen of je kind een extra ondersteuningsbehoefte heeft, kan de school bij aanmelding gegevens opvragen over eventuele stoornissen, handicaps of beperkingen in het onderwijs van je kind. Als je weigert om gegevens aan de school te verstrekken over de eventuele ondersteuningsbehoeften van je kind, dan kan de school besluiten om de aanmelding niet te behandelen. Als een leerling wordt geweigerd die extra ondersteuning nodig heeft, draagt de school er zorg voor om een andere geschikte school voor de leerling te vinden. Het samenwerkingsverband kan hierin ondersteuning bieden.
Als kinderen zich misdragen op school, mag de school reageren met een ordemaatregel, zoals het terechtwijzen of het fysiek aanraken van de leerling om de orde te bewaren. Dit is alleen toegestaan als er gegronde redenen voor zijn, bijvoorbeeld om je kind tegen zichzelf of tegen andere kinderen te beschermen.
Een school mag een leerling in bepaalde gevallen schorsen of verwijderen, zodat het kind (tijdelijk) geen toegang heeft tot de school. Een leerling mag voor maximaal één week worden geschorst. De school stelt ouders schriftelijk op de hoogte van schorsing. De Onderwijsinspectie wordt op de hoogte gesteld bij schorsingen langer dan één dag. Een kind kan worden verwijderd van school, maar alleen nadat de betrokken groepsleraar en de ouders zijn gehoord. Een verwijdering wordt gezien als laatste optie en hier moeten zwaarwegende redenen voor zijn. De school is in geval van verwijdering verplicht om een andere school te zoeken voor de leerling. Pas als er een nieuwe passende plek gevonden is, mag de leerling van school worden verwijderd.
Zuidoost Brabant: https://www.veiligthuiszob.nl/
Noordoost Brabant: https://www.veiligthuisbno.nl/
Er zijn een aantal sportaanbieders in Helmond die een aangepast sport- en beweegaanbod hebben. Het aangepaste sport- en beweegaanbod kan je vinden op https://www.unieksporten.nl/brabant.
In Nederland mogen kinderen vanaf 4 jaar oud naar groep 1 van de basisschool. Als ze 5 jaar zijn, dan is het onderwijs verplicht. Aanmelden kan op iedere basisschool naar keuze. Aanmelden voor de basisschool kan al vanaf de 3e verjaardag van jouw kind tot minimaal 10 weken voordat je kind 4 jaar wordt. De school heeft 6 weken de tijd om te kijken of ze jouw kind een passende onderwijsplek kan bieden. Deze termijn kan 1 keer met 4 weken worden verlengd.
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.