Hieronder staan de plichten genoemd waar elke school in Nederland mee te maken heeft.
* Invulling onderwijs
Scholen moeten zich houden aan het Kinderrechtenverdrag. Hierin staan meerdere doelen waaraan onderwijs moet voldoen. Zo moet onderwijs gericht zijn op de ontwikkeling van de persoonlijkheid, de talenten en mentale en fysieke vermogens van het kind. Het (speciaal) onderwijs voor kinderen met met een fysieke of geestelijke beperking moet gericht zijn op een zo volledig mogelijke integratie in de maatschappij.
Ook moeten scholen zich houden aan de de Salamanca Verklaring, opgesteld door 92 landen tijdens een wereldconferentie in 1994 over speciale onderwijsbehoeften. Hierin wordt aangegeven dat elk kind verschillende karaktereigenschappen, interesses, capaciteiten en leerbehoeften heeft en dat het onderwijs met deze verschillen rekening dient te houden.
* Zorgplicht bij aanmelding
Scholen hebben zorgplicht zodra ouders hun kind schriftelijk bij de school aanmelden. Dit betekent dat de betreffende school er verantwoordelijk voor is om de leerling een passende onderwijsplek te bieden.
* Zorgplicht voor een veilige omgeving
Scholen moeten ervoor zorgen dat de onderwijsomgeving voor kinderen veilig is op sociaal, psychisch en fysiek gebied. Er moet een veilige en positieve sfeer op school zijn. Zo moet school maatregelen nemen om ongepast gedrag zoals pesten, discriminatie en geweld tegen te gaan. De school moet hiervoor een aanspreekpunt en coördinator aanstellen. Daarnaast moet er een beleid zijn rondom de veiligheid van de leerlingen. Bovendien moet school zorgen voor een veilige omgeving wat betreft het schoolgebouw, het schoolterrein en alles wat in het zicht van het schoolgebouw plaatsvindt. Als ouders erom vragen, moeten scholen een tussenschoolse- en buitenschoolse opvang organiseren, waarbij ze ervoor zorgen dat kinderen op een veilige en kindvriendelijke manier kunnen overblijven. De kosten komen voor rekening van ouders.
* Zorgplicht: meldcode huiselijk geweld
Scholen hebben de plicht om een meldcode op te stellen waarin ze stapsgewijs aangeven hoe ze met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling omgaan. Deze meldcode moet eraan bijdragen dat er zo snel en goed mogelijk hulp wordt geboden. Als er sprake is van acute of structurele onveiligheid, kan school een melding doen bij Veilig Thuis. Wanneer school wil melden moet dit vooraf meegedeeld worden aan ouders.
* Zorgplicht kwaliteit onderwijs
De school draagt een zorgplicht voor een goede kwaliteit van onderwijs. Ouders en leerlingen mogen verwachten dat het onderwijs van een bepaalde kwaliteit is. Scholen dragen er zorg voor dat leerlingen een ontwikkelproces doorlopen dat niet of zo min mogelijk wordt onderbroken. Het onderwijs wordt daarbij afgestemd op de voortgang van de ontwikkeling van leerlingen. Iedere school heeft een schoolontwikkelprofiel (SOP) Hierin staat opgenomen wat de school wel en niet aan extra ondersteuning kan bieden. Heeft het kind extra ondersteuning nodig, dan moet dit in een ontwikkelingsperspectief worden vastgelegd. Ouders dienen dit te ondertekenen.
* Informatieplicht
Elke basisschool is verplicht om elk jaar een nieuwe schoolgids op te stellen en deze aan de ouders van de leerlingen te verstrekken. In de schoolgids moet bepaalde informatie aan ouders worden verstrekt. Daarnaast is de school verplicht om informatie aan ouders te geven over de voortgang van hun kind.
Er zijn een aantal sportaanbieders in Helmond die een aangepast sport- en beweegaanbod hebben. Het aangepaste sport- en beweegaanbod kan je vinden op https://www.unieksporten.nl/brabant.
In Nederland mogen kinderen vanaf 4 jaar oud naar groep 1 van de basisschool. Als ze 5 jaar zijn, dan is het onderwijs verplicht. Aanmelden kan op iedere basisschool naar keuze. Aanmelden voor de basisschool kan al vanaf de 3e verjaardag van jouw kind tot minimaal 10 weken voordat je kind 4 jaar wordt. De school heeft 6 weken de tijd om te kijken of ze jouw kind een passende onderwijsplek kan bieden. Deze termijn kan 1 keer met 4 weken worden verlengd.
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.