Terug naar overzicht
Wat kan ik doen om de taalontwikkeling van mijn kind te stimuleren?
Baby's en peuters
Het basisonderwijs
Het speciaal (basis)onderwijs
Taalontwikkeling
Een kind leert de taal door het verkennen van de wereld om hem of haar heen. Als ouder kan je je kind hierbij steeds een stap verder helpen door in te gaan op zijn of haar initiatieven, nieuwe woorden aan te bieden, leuke geluiden te maken en spelletjes op zijn of haar niveau te doen.
Stimuleren taalontwikkeling
- Veel praten, zingen, voorlezen en herhalen is hierbij erg belangrijk, ook als je kind zelf nog niet kan praten. Benoem vooral de dingen die je ziet in de omgeving en vertel er over. De GroeiGids heeft een animatie gemaakt die je tips geeft over hoe je de taalontwikkeling van je jonge kind kunt stimuleren
- Voor meer informatie over hoe je de taalontwikkeling van je kind kunt stimuleren, is er een betrouwbare website ontwikkeld door de Nederlandse beroepsvereniging van logopedisten.
- Ook de website Taal begint Thuis geeft je als ouder vele bruikbare tips en adviezen om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren.Op deze website wordt veel aandacht besteed aan meertaligheid. De inhoud van de website is ook in vele verschillende talen te lezen.
- Eén van de beste manieren om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren is voorlezen. Het is namelijk bewezen dat voorlezen een positief effect heeft op de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarnaast versterkt het de band met je kind.
- Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. De bibliotheek in je omgeving heeft daarom allerlei leuke activiteiten om het voorlezen te stimuleren. Vaak kunnen kinderen gratis lid worden van de plaatselijke bibliotheek en boeken lenen. Zo is een abonnement bij Bibliotheek Helmond-Peel voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar gratis. Als je lid wordt, kan je er gratis jeugdboeken, jeugd e-books, luisterboeken en dvd’s lenen. Ook worden er gratis activiteiten en workshops aangeboden.
- In sommige gemeenten, waaronder de gemeente Helmond-Peel is er BoekStart: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Alle ouders van pasgeboren baby’s krijgen een waardebon voor een gratis BoekStartkoffertje, met leuke boekjes om samen te lezen.
- Ook is er op meerdere plaatsen een VoorleesExpress georganiseerd, waarbij speciaal opgeleide vrijwilligers taalactiviteiten verzorgen voor jonge kinderen, zoals voorlezen en het doen van taalspelletjes.
Gerelateerde vragen
Wat is een warme overdracht?
Soms vraagt de basisschool om informatie over jouw kind aan de kinderopvang of de school waar jouw kind eerder op zat. Bijvoorbeeld omdat ze dan met het onderwijs beter kunnen aansluiten bij wat er al bekend is over jouw kind. En ze vragen toestemming voor een gesprek met de leiding of leerkracht die jouw kind al kent. Dit wordt een warme overdracht genoemd.
Baby's en peuters
Het basisonderwijs
Het speciaal (basis)onderwijs
De stap naar het voortgezet onderwijs
Aanmelden
Gesprek
inschrijving
Rechten en plichten
Hoe bereid ik mij voor op een gesprek met school / opvang?
Nodigt de school je uit voor een gesprek? Vraag aan de school /opvang wat precies het doel is van het gesprek. Welke punten zij willen bespreken. En wie er nog meer bij het gesprek is. Bedenk vóór het gesprek goed wat je zelf wil bespreken. Waar je je zorgen over maakt (met voorbeelden) en wat juist goed gaat. Het is handig om dit voor jezelf op te schrijven. De aantekeningen kun je gebruiken bij het gesprek.
Baby's en peuters
Het basisonderwijs
Het speciaal (basis)onderwijs
De stap naar het voortgezet onderwijs
Gesprek
Hoe nuttig was deze informatie voor je?