Met de invoering van passend onderwijs hebben scholen zorgplicht gekregen. Zorgplicht betekent dat, als ouders hun kind schriftelijk aanmelden bij een school naar keuze, deze school ervoor verantwoordelijk is om de leerling een passende onderwijsplek te bieden.
Als een leerling op meerdere scholen wordt aangemeld, wordt aan ouders gevraagd welke school hun voorkeur heeft. Deze voorkeurschool krijgt zorgplicht. Bij de aanmelding geven ouders aan of zij verwachten dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft. De school is verplicht om te onderzoeken welke ondersteuning de leerling nodig heeft en om te bepalen of de school deze ondersteuning kan bieden. Als de school de benodigde ondersteuning niet zelf kan bieden, is zij verplicht om in overleg met ouders te zoeken naar een passende plek binnen het samenwerkingsverband. Na aanmelding heeft de school 6 weken de tijd om te beslissen over de toelating van de leerling. Deze periode kan eenmaal met 4 weken worden verlengd.
Als er na 10 weken nog geen besluit is genomen over de toelating van het kind, dan heeft hij of zij recht op een tijdelijke plaatsing op de school van aanmelding. De inschrijving is geldig tot het besluit over toelating is genomen. Een school heeft ook zorgplicht als ouders hun kind aanmelden terwijl de leerling al is ingeschreven op een andere school. Dit komt bijvoorbeeld voor als ouders ontevreden zijn over de ondersteuning die wordt geboden door de school waar hun zoon/dochter is ingeschreven en onderwijs volgt. De zorgplicht houdt ook in dat een school een leerling pas mag verwijderen als een andere school bereid is gevonden die leerling toe te laten. Zo wordt voorkomen dat een leerling tussen wal en schip valt. De school onderzoekt eerst of zij zelf een passend aanbod kan bieden. Dat doet ze op basis van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
Daarbij spelen 3 factoren een belangrijke rol:
• de (on)mogelijkheden van het kind
• de (on)mogelijkheden van de school
• de wensen van de ouders
Als de plaatsing een onevenredige belasting vormt voor de school, heeft zij een argument om de leerling niet toe te laten. De school moet dan een andere school vinden die jouw kind kan toelaten.
SWV Helmond-Peelland PO heeft een animatie gemaakt met bruikbare informatie over de zorgplicht: https://www.youtube.com/watch?v=eQQJclrWI4M
Het ministerie van OCW heeft stroomschema’s ontworpen voor 4 situaties. Deze stroomschema’s laten zien welke procedures een school moet doorlopen als een leerling een extra ondersteuningsbehoefte heeft.
Er zijn een aantal sportaanbieders in Helmond die een aangepast sport- en beweegaanbod hebben. Het aangepaste sport- en beweegaanbod kan je vinden op https://www.unieksporten.nl/brabant.
In Nederland mogen kinderen vanaf 4 jaar oud naar groep 1 van de basisschool. Als ze 5 jaar zijn, dan is het onderwijs verplicht. Aanmelden kan op iedere basisschool naar keuze. Aanmelden voor de basisschool kan al vanaf de 3e verjaardag van jouw kind tot minimaal 10 weken voordat je kind 4 jaar wordt. De school heeft 6 weken de tijd om te kijken of ze jouw kind een passende onderwijsplek kan bieden. Deze termijn kan 1 keer met 4 weken worden verlengd.
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.