De leerplichtambtenaar controleert vanuit de gemeente of ouders en kinderen zich houden aan de Leerplichtwet. Als er problemen zijn met het schoolbezoek, zoekt hij samen met de school en ouders naar een oplossing. Ook kan hij ouders of jongeren voorlichting geven waarom het belangrijk is om naar school te gaan.
Als je kind vaak lessen mist zonder geldige reden, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Scholen zijn verplicht schoolverzuim van meer dan 16 uur in 4 opeenvolgende lesweken te melden. Soms wordt ook korter ongeoorloofd schoolverzuim gemeld aan de leerplichtambtenaar omdat dit het begin kan zijn van langdurig en structureel verzuim. Te laat komen is ook een vorm van ongeoorloofd schoolverzuim.
Wanneer de leerplichtambtenaar is ingeschakeld, doet hij onderzoek naar de oorzaken van het ongeoorloofd schoolverzuim. Vervolgens kan hij een officiële waarschuwing geven aan het kind en/of de ouders.
Als je kind twaalf jaar of ouder is en ongeoorloofd school verzuimt, kan de leerplichtambtenaar een proces-verbaal opmaken en een traject opstarten met Bureau Halt. Ook als ouders kan je verantwoordelijk worden gesteld voor het ongeoorloofd verzuim van je kind en een proces-verbaal krijgen.
Ook kan de leerplichtambtenaar, bij zorgen over de ontwikkeling van het kind, een melding doen bij de Raad voor de Kinderbescherming of Veilig Thuis. Ten slotte kan de leerplichtambtenaar bij de Sociale Verzekeringsbank een melding doen, waarna de kinderbijslag (tijdelijk) stop kan worden gezet.
Soms vraagt de basisschool om informatie over jouw kind aan de kinderopvang of de school waar jouw kind eerder op zat. Bijvoorbeeld omdat ze dan met het onderwijs beter kunnen aansluiten bij wat er al bekend is over jouw kind. En ze vragen toestemming voor een gesprek met de leiding of leerkracht die jouw kind al kent. Dit wordt een warme overdracht genoemd.
Als je kind extra hulp nodig heeft, heeft de school informatie nodig om te onderzoeken welke hulp dat moet zijn. De school kan vragen om verslagen van onderzoeken of vragen om contact met de kinderopvang of de oude school, voor informatie over jouw kind. De school kan ook vragen of ze mogen overleggen met een zorgverlener van jouw kind. Dat mag alleen als jij hier toestemming voor geeft. J
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.