Het kan veel steun geven om je ervaringen, vragen en zorgen te delen met andere ouders die in een vergelijkbare situatie zitten.
LEV Groep
De LEV Groep organiseert in de regio diverse informatiebijeenkomsten en cursussen over opvoeden. Ouders kunnen ervaringen met elkaar uitwisselen en leren met en van elkaar. Daarnaast zijn er in Nederland verschillende ouderverenigingen of ouderinitiatieven, waarvan we er hier enkele zullen noemen.
Ouders & Onderwijs
Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. De organisatie heeft twee functies: ze helpen en vertegenwoordigen ouders. Allereerst helpt Ouders & Onderwijs ouders door ze te informeren en adviseren over alles wat met onderwijs te maken heeft. Dit doen ze door vragen van ouders te beantwoorden en advies te geven via de kennisbank op de website of telefonisch, persoonlijk advies via het adviespunt. Daarnaast vertegenwoordigen ze ouders richting de politiek, de onderwijssector en in de media.
Oudervereniging Balans
Oudervereniging Balans versterkt de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag. Zij wisselen kennis en ervaringen uit tussen ouders, onderwijs, zorgprofessionals en wetenschap.
Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders
(Sch)ouders is een platform van, voor en door ouders van een kind met een lichamelijke- en/of een verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsproblematiek (zorgkinderen). (Sch)ouders richt zich op onderwerpen waar ouders van zorgkinderen mee te maken (kunnen) krijgen op enig moment, ongeacht de soort beperking of aandoening. Zo hebben zij onder andere een Routekaart Zorg ontwikkeld, waarbij ouders op een visuele manier worden meegenomen in de stappen die zij kunnen zetten op zoek naar de juiste zorg.
Het ervaringskenniscentrum (Sch)ouders heeft drie belangrijke doelen:
Deze basisscholen zijn voor kinderen die veel extra ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld als je kind extra ondersteuning nodig heeft op één of meerdere gebieden, of wanneer het verstandelijk beperkt is of ernstige gedragsproblemen heeft. Ook als je kind blind, doof, slechtziend of slechthorend is, kan het naar een speciale school.
Scholen voor speciaal basisonderwijs zijn bedoeld voor leerlingen die extra zorg en aandacht nodig hebben bijvoorbeeld omdat ze een leerachterstand hebben of er moeilijkheden spelen in de opvoeding. Het SBO is voor leerlingen die het op een gewone basisschool niet redden. Deze leerlingen hebben een lichtere problematiek dan leerlingen op een school voor speciaal onderwijs (SO).
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.