Nee. De school hoeft niet alle leerlingen die worden aangemeld op de eigen school te plaatsen. Wel moet de school altijd eerst onderzoeken of zij zelf je kind een passend onderwijsaanbod kunnen bieden.
Hierbij spelen 3 factoren een belangrijke rol:
Als blijkt dat plaatsing een onevenredige belasting is voor de school, heeft zij een argument om je kind niet toe te laten. De school (het bestuur) is dan verplicht om een andere school te vinden die een passend onderwijsaanbod kan bieden en waar je kind ook daadwerkelijk wordt toegelaten.
Deze verantwoordelijkheid van het schoolbestuur om een passende plek te vinden op een andere school is geregeld in de Wet passend onderwijs.
SWV Helmond-Peelland PO heeft een animatie gemaakt met bruikbare informatie over passend onderwijs: SWV Helmond Peelland PO Passend onderwijs
In Nederland mogen kinderen vanaf vier jaar oud naar groep 1 van de basisschool. Als ze vijf jaar zijn, dan is het onderwijs verplicht. Aanmelden kan op iedere basisschool naar keuze. Aanmelden voor de basisschool kan al vanaf 3e verjaardag van jouw kind tot minimaal 10 weken voordat je kind 4 jaar wordt. De school heeft 6 weken de tijd om te kijken of ze jouw kind een passende onderwijsplek kan bieden. Deze termijn kan 1 keer met 4 weken worden verlengd.
Meestal kunnen ouders hun kind aanmelden door een inschrijfformulier in te vullen. Op de website van de school staat de aanmeldprocedure beschreven. Lees deze goed door. Meld je kind altijd schriftelijk aan, want alleen dan is de aanmelding officieel. Je kunt je kind op meerdere basisscholen aanmelden. Vertel de scholen wel altijd over eventuele aanmelding bij andere scholen A
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.