Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of samen een prentenboek bekijkt, met een boek worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.
Maak van het voorleesmoment een knusse belevenis. Ga dicht bij je kind zitten, of neem het op schoot en geef je kind de volle aandacht. Schakel storende elementen uit: TV, mobiel, radio. Praat met je kind over wat het ziet en reageer daarop. Als je voorleest maak je een verhaal extra boeiend als je afwisseling in je stem gebruikt (spannend, vrolijk, verdrietig, etc). Hierdoor gaat het verhaal nóg meer leven en wordt het leesmoment als heel leuk ervaren.
Heb je een keer niet de tijd om zelf voor te lezen? Wissel voorlezen dan af met voorleesfilmpjes of luisterboeken, die je ook kunt vinden op de website van de Jeugdbibliotheek.
Heel veel leuke en bruikbare tips vind je op de volgende websites:
Soms vraagt de basisschool om informatie over jouw kind aan de kinderopvang of de school waar jouw kind eerder op zat. Bijvoorbeeld omdat ze dan met het onderwijs beter kunnen aansluiten bij wat er al bekend is over jouw kind. En ze vragen toestemming voor een gesprek met de leiding of leerkracht die jouw kind al kent. Dit wordt een warme overdracht genoemd.
Nodigt de school je uit voor een gesprek? Vraag aan de school /opvang wat precies het doel is van het gesprek. Welke punten zij willen bespreken. En wie er nog meer bij het gesprek is. Bedenk vóór het gesprek goed wat je zelf wil bespreken. Waar je je zorgen over maakt (met voorbeelden) en wat juist goed gaat. Het is handig om dit voor jezelf op te schrijven. De aantekeningen kun je gebruiken bij het gesprek.
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.