Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag van de ouderavond ‘Help! Een kind met autisme -vervolg-

Geplaatst op: 29 mei 2024

Regelmatig organiseert het Oudersteunpunt SWV Helmond-Peelland nuttige en interessante avonden voor ouders en onderwijsprofessionals. Zo ook afgelopen donderdag 30 maart. Het ging ditmaal om een vervolgavond op de eerdere thema-avond "Help! Een kind met autisme". Deze vervolgavond gaf ouders en professionals de kans ervaringen te delen, vragen te stellen en te beantwoorden.

Als ouder van een kind met mogelijk autisme vond ik het bijzonder interessant en vooral opluchtend om deze avond bij te wonen. Ik/ wij zijn niet de enige die dit doormaken.
Door middel van vragen als “Waar kun je in de regio terecht voor eerlijke diagnostiek?”, “Mijn kind maakt zich over alles heel erg druk, hoe kan ik dit verminderen?” en “Punten om rekening mee te houden in de puberteit en keuze van een middelbare school”, kwam het gesprek in kleine groepjes van ouders op gang. Bij elke groep zat iemand met ervaring: Cockie van Oosterhout en Wendy van der Kuylen van het Autisme Informatie Centrum en van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, en Saskia Sliepenbeek, autismespecialist en coördinator Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant. Erik Wissink, directeur van het samenwerkingsverband Helmond-Peelland en collega Arie Boertjes waren ook aanwezig en zeer behulpzame gesprekspartners.

Gedurende het bespreken van de vooraf gestelde vragen sprongen we regelmatig van de hak op de tak. Het was niet een kwestie van afgeleid raken maar eerder een uiting van de warmte en passie die we voor het gesprek voelden. Het gesprek verliep daardoor heel natuurlijk.
Iedereen was zeer met elkaar begaan en het uitwisselen van ervaringen en ideeën leidde al gauw tot het uitwisselen van telefoonnummers en e-mailadressen.
Aan het einde van de avond bespraken we de nog overgebleven vragen en deelden we onze mening over hoe we de avond hadden ervaren. Het eindoordeel? Lovend en uitermate positief.

Dankjewel Oudersteunpunt SWV Helmond-Peelland. Jullie hebben duidelijk een goede kijk op wat er bij ouders en professionals leeft en bieden een waardevol programma aan.
Ik zal als ouder zeker een volgende avond ook met plezier bijwonen en raad het iedereen aan. De gedeelde informatie is vaak van onschatbare waarde!

Esmeralda Philipsen.