Deze basisscholen zijn voor kinderen die veel extra ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld als je kind extra ondersteuning nodig heeft op één of meerdere gebieden, of wanneer het verstandelijk beperkt is of ernstige gedragsproblemen heeft. Ook als je kind blind, doof, slechtziend of slechthorend is, kan het naar een speciale school.
Scholen voor speciaal basisonderwijs
Op scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO) zijn de klassen doorgaans kleiner dan in het regulier onderwijs, waardoor er meer aandacht is voor de specifieke onderwijsbehoefte van je kind. Daarnaast zijn er op de school vaak meer deskundigen aanwezig, zoals een logopedist, fysiotherapeut en een maatschappelijk werkster.
De reden waarom een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) beter passend is voor je kind, kan heel verschillend zijn. Zo kan er extra ondersteuning nodig zijn op het gebied van het leren, de taalontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling en/of het gedrag. Vaak is er sprake van een combinatie van extra ondersteuningsvragen.
Scholen voor speciaal onderwijs
Het speciaal onderwijs (SO) is daarentegen juist erg gespecialiseerd op 1 specifiek terrein: bijvoorbeeld op het gebied van gedrag, op het gebied van taal en communicatie of op het gebied van ernstige leerproblemen. Ook in het speciaal onderwijs zijn deskundigen zoals de logopedist en fysiotherapeut aanwezig. Daarbij is de hele school en het hele schoolsysteem gericht op gedrag, de taalontwikkeling of onderwijs aan kinderen die erg veel moeite hebben met leren. De klassen zijn vaak nog iets kleiner dan in het SBO, waardoor de kinderen nog meer aandacht kunnen krijgen.
Verschillen
In het speciaal basisonderwijs (SBO) gelden dezelfde kerndoelen als in het regulier onderwijs. Deze kerndoelen bepalen het onderwijsaanbod en het niveau van de kennis en vaardigheden die leerlingen moeten opdoen. Het speciaal basisonderwijs is erop gericht dat zoveel mogelijk leerlingen na groep 8 doorstromen naar regulier voortgezet onderwijs. Soms lukt dit niet. Dan kan een leerling doorstromen naar het speciaal voortgezet onderwijs.
Om toegang te krijgen tot het gespecialiseerd onderwijs moet er door de school waar de leerling is ingeschreven of aangemeld een toelaatbaarheidsverklaring (voortaan TLV) worden aangevraagd bij het samenwerkingsverband passend onderwijs (voortaan SWV).
Er zijn een aantal sportaanbieders in Helmond die een aangepast sport- en beweegaanbod hebben. Het aangepaste sport- en beweegaanbod kan je vinden op https://www.unieksporten.nl/brabant.
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.